Občinske novice Občine Sevnica četrtek, 26. april 2018

Dijaki in študenti, vabljeni k raziskovanju Lisce. Do 15. junija so odprte prijave na raziskovalni tabor Lisca 2018, ki bo potekal od 9. do 14. julija. Organizatorja tabora sta Center šolskih in obšolskih dejavnosti in Občina Sevnica, k prijavi za udeležbo in aktivno sodelovanje organizatorja pa vabita dijake in študente.

logotip obcina sevnica

 

Na prijetni in zelo priljubljeni planinski točki na Posavskem hribovju bo ta lokacija v sklopu raziskovalnega tabora projektno raziskana v interdisciplinarnih raziskovalnih skupinah.

V raziskovalnih skupinah krajinskega načrtovanja, upravljanja podeželja, etnologije, meteorologije, astronomije, okoljevarstva, naravoslovja, geografije, turizma, naravne in kulturne dediščine, sociologije, športa, pridobivanja energije iz naravnih virov, agrarne ekonomije, inovativnega pristopa učenja, sonaravnega in trajnostnega bivanja bodo udeleženci pripravili idejne predloge za oblikovanje novega učnega okolja, ki bo podprto s sodobno tehnologijo. Inovativni prostor bo namenjen učenju učencev različnih starostnih skupin, prostoru za igro, športu in rekreaciji, druženju, spoznavanju sebe in sovrstnikov ter sprostitvi. Prostorsko urejen prostor bo nudil tudi dodatne možnosti za razvoj turizma v lokalnem okolju.

Delo udeležencev bo obsegalo aktivno sodelovanje: spremljanje strokovnih predavanj, raziskovanje okolja, delo v raziskovalni skupini, oblikovanje strokovnega članka, zaključnega poročila in predstavitev rezultatov raziskovalne skupine na dan predstavitve idejnega projekta. Interdisciplinaren pristop projektnega dela je enkratna možnost za sodelovanje, učenje in pridobivanje izkušenj ter druženje udeležencev in udeleženk srednjih šol, višjih šol, fakultet in univerz z interesom aktivnega raziskovanja v občini Sevnica.

Možnost prijav je odprta za 40 udeležencev, in sicer na e-naslova Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. oziroma Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., kjer je na voljo tudi e-prijavnica. Po preteku roka za prijavo bosta končni izbor kandidatov opravila oba organizatorja. Pri izboru udeležencev bo komisija zagotovila zastopanost različnih učnih programov, ki ustrezajo vsebinam, ki so predmet raziskovalnega tabora. Prednost pri prijavi in udeležbi imajo udeleženci iz sevniške občine, vsak aktiven udeleženec pa bo imel stroške bivanja in prehrane poravnane s strani Občine Sevnica. Kandidati bodo o izboru obveščeni do 1. junija 2018.

130. obletnici Krulejevega rojstva posvečeni knjiga in gledališka igra

Na sevniškem gradu je sinoči potekala predstavitev novega knjižnega dela Oskarja Zorana Zeliča, ki z raziskovanjem sevniške preteklosti utrjuje in v trajni zapis shranjuje spomin na pretekla dogajanja in ljudi. Nova poljudnoznanstvena monografija, katere izdajatelj je Društvo TRG Sevnica, je posvečena Ernestu Kruleju, domoljubu, publicistu in kladivarju prve Jugoslavije, čigar 130. obletnico rojstva obeležujemo v letošnjem letu.

Gre za prvo samostojno knjižno delo, posvečeno temu pomembnemu Sevničanu, ki si je močno prizadeval za razvoj in napredek domačega kraja. Monografija je opis njegove življenjske poti, dela in narodnozavednega poslanstva. Naprodaj je pri avtorju knjige, v Turistični agenciji Doživljaj in na Gradu Sevnica.

130. obletnici rojstva Ernesta Kruleja bo posvečena tudi prireditev ob prazniku Krajevne skupnosti Sevnica, ki bo 4. maja. Na dogodku bo igralska skupina Društva Trg Sevnica izvedla igro iz življenja in dela Ernesta Kruleja v treh dejanjih. Prizori bodo prikazali različna časovna obdobja, iz katerih bo moč začutiti Krulejeva prizadevanja in zasluge. Scenarij in režija gledališke igre sta prav tako delo Oskarja Zorana Zeliča.

Simbol slovenstva na vrhu Lisce

Na podlagi pobud občanov je Občina Sevnica v tem tednu na vrhu osrednje turistično-rekreacijske točke sevniške občine, Lisca, postavila drog s slovensko zastavo, ki označuje pripadnost slovenskemu narodu. Postavitev je občina realizirala v sodelovanju s Planinskim društvom Lisca Sevnica ter v soglasju z Agencijo Republike Slovenije za okolje in celjsko območno enoto Zavoda Republike Slovenije za varstvo narave.

Tradicionalni pohod od Murnc do Telč

Krajevni organizaciji Društva izgnancev Slovenije Šentjanž in Krmelj–Tržišče pod pokroviteljstvom Društva izgnancev Slovenije to soboto, 28. aprila, organizirata 16. spominski pohod ob nemško-italijanski okupacijski meji 1941–1945 od Murnc do Telč. Pohod se prične ob 8. uri v Murncah nad Šentjanžem, predviden prihod na Telče pa je ob 15. uri. Tam bo izveden kulturni program, pohodnike pa bo pozdravil podžupan Janez Kukec.

Občinska uprava Občine Sevnica

Občina Sevnica, Glavni trg 19 a, 8290 Sevnica
Telefon: 07 81 61 200, faks: 07 81 61 210
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
www.obcina-sevnica.si