OKUSTIČNI - 'Metulji plešejo' – skladba iz EME v ljudski različici s citrami!

Vokalno glasbeni duet Okustični, ki ga sestavljata Mate Bro in Karin Zemljič, sta se na EMI predstavila z novo skladbo 'Metulji plešejo'. Danes, ko se je prah okoli EME že malce polegel, pa sta za Metulje pripravila še malce drugačno različico – v glavni vlogi so, poleg obeh vokalov, citre!

duetokustnicni

Če so glasbeni del skladbe, kot ste jo slišali na EMI, v vaše domove prinesli kitara, bas kitara, bobni in vokali, glasbo ti. ljudske različice sestavljajo zvoki citer, ki se prefinjeno mešajo z zvoki kitare. V ljudski različici sta na strune igrala Mike Orešar (kitara) in Irena Zdolšek (citre). Seveda pa brez vokalov in avtorskega dela Karin Zemljič in Mateta Broja skladbe ne bi bilo. Ljudska različica skladbe je ohranila njeno bit: 'Metulji plešejo' je ljubezenska pesem o trenutkih, ki z nami ostanejo za vedno.

Ko Okustični komentirata, od kod je prišla ideja za drugačno različico skladbe, ki bo bazirala na citrah, pravzaprav komentar ni obširen, saj izvora navdiha ne znata pojasniti; že ko sta skladbo pripravljala v pop različici sta v ozadju slišala citre. In slišano v glavi sta obudila z novo različico: '' Citre so mi od nekdaj mistično čudo; spomnim se, da jih je igrala mamina prijateljica. V skladbi sem že od njenih prvih osnutkov slišal citre – in jih v skladbo sedaj tudi dodal! Kitarski solo se konča s skoraj tipično, nedvomno pa prepoznavno, citrarsko linijo …'' o ljudski različici skladbe 'Metulji plešejo' dodaja Mate.
Okustični - Metulji plešejo - nastop na EMI
Pretekli teden sta se Karin in Mate mudila tudi v Beogradu, kjer sta posnela videospot za obe različici skladbe 'Metulji plešejo'. Oba spota bosta na ogled kaj kmalu.

S skladbo 'Metulji plešejo' Okustični napovedujeta prvenec, ki bo še pred poletjem izšel pri ZKP RTV SLO.
Okustični sta Mate Brodar in Karin Zemljič

Okustični so akustična, žanrsko pestra zasedba, katere glasba temelji na vokalni interpretaciji: ''… ker že ime samo ponuja odprto možnost sprehajanja med žanri. Vse je dovoljeno, dokler je okusno.'' Okustični so z unikatnim glasbenim izrazom in premišljenim avtorskim pečatom v letu 2017 prevetrili slovensko glasbeno pokrajino z debitantsko skladbo 'Pri nas'. Folk pop skladbo, ki se kiti z igrivo, svežo vokalno interpretacijo, je s svojim magičnim vokalom začinila Jadranka Juras. V lanskem letu so svojo žanrsko odprtost pokazali z reinterpretacijo, prefinjeno in z okusom, slovenske klasike, Benčeve 'Ta noč je moja', pred kratkim pa so na EMI predstavili novo skladbo 'Metulji plešejo'.

Okustične sestavljata Mate Bro in Karin Zemljič. Mate se je po sodelovanju z Magnificom in po uspehu fenomena Da Phenomena nalezel jamajških ritmov in s projektom BRO ustvaril dva albuma. Karin je po študiju jazzovskega petja v Celovcu kot spremljevalna vokalistka trikrat stala na odru Eurosonga, sodelovala v projektih z Big Bandom RTV, posnela album z mednarodno zasedbo Flozell in še bi lahko naštevali. Še pred letošnjim poletjem pa od Okustičnih pričakujte tudi prvi album.

Avtorji skladbe Metulji plešejo: Glasba: Karin Zemljič, Mate Bro // Tekst: Mate Bro