Prisluhnite nam radio LIVE Broadcast!

Poslušajte  Radio Sevnica KLIK  http://radiosevnicasi.caster.fm/ logo sevnica

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

ŠPADNI FANTJE PO VSTOPNICO ZA FESTIVAL SLOVENSKA POLKA IN VALČEK

Po zmagi z valčkom na festivalu v Števerjanu, obljubili še eno polko. Leto 2019 bo festivalsko ponovno zelo bogato. Lepe spomine na lanski festival pod borovci v Števerjanu imajo Špadni fantje iz Vipavske doline, kjer so z valčkom Čeprav se razhajava, postali absolutni zmagovalci festivala.

spadni fantje mediji

Ta petek se bodo predstavili še s polko v polfinalnem izboru za festival Slovenska polka in valček 2019.

V polfinalni izbor za festival Slovenska polka in valček 2019, je bilo izmed 81 prijavljenih skladb izbranih 24. Polfinalni izbori potekajo v dvanajstih glasbenih dvobojih v oddaji Slovenski pozdrav na Televiziji Slovenija, zmagovalca posameznega dvoboja pa določajo glasbena uredništva sedmih radijskih postaj. »Same uvrstitve smo se neizmerno razveselili, ker smo za nastanek skladbe pošteno garali, da smo jo inštrumentalno in vokalno osvojili in posneli. Skladbica nam je bila namreč predana s strani avtorjev šele med božičnimi prazniki in smo imeli le slab mesec časa do skrajnega roka prijave na festival. Polka z naslovom Srečen človek je delo Roka Švaba, ki je avtor melodije in aranžmaja, izvrstno besedilo pa je delo Ivana Sivca. Čudovito besedilo na temo tistih pravih življenjskih vrednot, katere rišejo nasmeh na obraz srečnega človeka, uokvirja vesela in poskočna melodija, ob kateri so našo Nino že ob prvem slišanju pošteno zasrbele pete, zato verjamemo, da se bodo ob njej z veseljem zavrteli tudi drugi poslušalci,« navdušenja nad novo polko ne skriva Matej Šček, vodja ansambla Špadni fantje.

 

Ansambel Špadni fantje prihajajo iz Vipavske doline. Ime ansambla izhaja iz dobro poznane primorske igre s kartami »briškola«. Beseda »špadni fant« pa ima še pomen urejenega, poštirkanega fanta.

Njihovi začetki segajo v leto 2010, do danes pa je bilo v zasedbi precej sprememb. Današnjo zasedbo sestavljajo kontrabasist Matej Šček, ki je tudi ustanovitelj in vodja ansambla in je še edini prvotni član, njegov brat Tomaž Šček igra na ritem in solo kitaro, diatonično harmoniko in avtorsko glasbeno ustvarjanje je k Špadnim fantom prinesel David Puc, ne dolgo nazaj pa se je ansamblu pridružila še »špadna dama«, odlična solopevka Nina Kovšca, dobitnica številnih nagrad na področju solopetja. Tako Nina kot David imata za seboj že kar nekaj glasbenih izkušenj, saj sta bila oba dolgoletna člana zadnje zasedbe ansambla Gorski cvet.
V tem kratkem času, ko nastopajo in igrajo skupaj, jim je s kvalitetnim izvajanjem glasbe uspelo navdušiti že številne poslušalce. Zgodile pa so se jim tudi različne prigode. Na snemanju videospota skladbice Čeprav se razhajava so se denimo prav po naključju na Nanosu znašli v središču snemanja reklamnega filmčka z naslovom Going Places - Slovenia: Mountains to Sea v produkciji tujih gorskih kolesarjev Juliana Bicycles. Za njihove gledalce so jim Špadni fantje zaigrali del Veselega Ribnčana. Prizor si lahko ogledate na Youtubu na povezavi: https://youtu.be/cnzchnP9wfo.

 

Nad lanskim festivalskim uspehom v Števerjanu pa so bili presenečeni še sami.

»V Števerjanu je vzdušje vedno čarobno, saj cela vas diha in živi s festivalom ter narodno-zabavno glasbo. Ansambli smo vedno lepo sprejeti in res vse pohvale za organizacijo in izvedbo festivala vsem zaslužnim, da se tako glasbeniki kot obiskovalci tam zares počutimo povsem domače. Z malo drugačno zasedbo smo se na Števerjanskem odru predstavili že leta 2016. Lanski nastop na Števerjanskem odru pa je bil popolnoma prvi v novi zasedbi z našo »špadno damo« Nino, zato smo se uvrstitve v finale in zmage občinstva petkovega predizbora še toliko bolj razveselili. Še bolj pa nedeljske najvišje festivalske nagrade »Absolutni zmagovalci festivala Števerjan 2018«, ki nam jo je podelila strokovna komisija. Nastopili so dobri ansambli in konkurenca je bila velika. Komisiji je bil naš novi valček z naslovom »Čeprav se razhajava", avtorja glasbe in aranžmaja Roka Švaba in avtorice besedila Fanike Požek, zelo všeč. Prednost pred drugimi pa je dodala naša vokalna izvedba. Na festival smo se zelo aktivno pripravljali, pomoč smo poiskali tudi pri izkušenejših glasbenih kolegih, ki so nam z največjim veseljem predali svoje bogate glasbene izkušnje. Zelo veseli smo poplačanega truda in obljubljamo, da bomo pridno ustvarjali še naprej in vas se naprej razveseljevali z vižami, ki sežejo do našega in vašega srca,« dodaja Matej Šček.

V petek, 12. aprila 2019, od 20. ure dalje vabljeni k spremljanju oddaje Slovenski pozdrav na Televiziji Slovenija, v kateri se bo za vstopnico za Festival Slovenska polka in valček s skladbo Srečen človek, avtorjev Roka Švaba in Ivana Sivca, potegoval tudi ansambel Špadni fantje.

Pin It

Radio Sevnica LIVE

Poslušate radio Sevnica v živo:

 

 

Iskalnik po strani

Radio Sevnica

Danes na programu

Mešana glasba
09:03 - Računalniške novice
Mešana glasba
18:03 - Računalniške novice
Mešana glasba

Radio Sevnica v živo!

Poslušate:

Save

Radio Sevnica tudi na:

 

pickradio392x72

Save

Save

Save

Save

Vremenska napoved

Radio Sevnica v ŽIVO

Save

Save

Save

Save

Predvajalniki za poslušanje radia - Klikni Prenesi in Shrani

Predvajalniki!!!

Winamp

   vlc            

winamp

Save

Save

Save

Save

Save