Prisluhnite nam radio LIVE Broadcast!

Poslušajte Slovenski radio Narodnjak
KLIKNI IKONO Live Broadcast ~~~>

vlc  Winamp   wmp

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

50. festival PTUJ 2019 - po festivalu

Za nami je največji praznik slovenske narodno-zabavne glasbe – 50-letnica festivala na Ptuju. Praznovanje sovpada s 1950. obletnico prve pisne omembe Ptuja, zato je 9., 10. in 11. avgusta praznovalo celo mesto, vse prireditve v sklopu festivalskega dogajanja so bile brez vstopnine.

ptujskifestival

Pester in bogat tridnevni program je v mesto privabil številne ljubitelje domače glasbe in seveda mnoge ansamble, ki so skozi pet desetletij soustvarjali zgodbo ptujskega festivala in poskrbeli za nekatere največje uspešnice narodno-zabavne glasbe.

Festival je letos potekal na Mestnem trgu pred Mestno občino Ptuj. Prireditev si je v treh dneh ogledalo več kot 5.000 obiskovalcev.

Festival NZG Ptuj 2019 organizira družba Radio-Tednik Ptuj, d. o. o., v sodelovanju z RTV Slovenija, Media24 in Agencijo Geržina Videoton.
Festival je snemala Televizija Slovenija, (oddaje bodo na sporedu na TVS 1 v petek, 23. avgusta, ob 20.00 – 1. del, v petek, 30. avgusta, ob 20.00 – 2. del ter v petek, 6. septembra, ob 20.00 – 3. del. Ponovitve pa bodo ob nedeljah ob 13.25).

Petek, 9. avgusta, ob 19.00: ODŠTEVAMO DO ABRAHAMA (5. desetletje)

Moderatorja: Natalija Škrlec in Marjan Nahberger

Nastopilo je 11 ansamblov, ki so bili nagrajeni v petem desetletju ptujskega festivala (od 2009 do 2018) in so se z izbranimi skladbami potegovali še za uvrstitev med 32 velikih finalistov.

Leto 2009 – Le srcu je treba verjeti) – ans. Pajdaši
Leto 2010 – Naj ne beži mlados – ans. Dar
Leto 2011 – Akordi ljubezni – ans. Akordi
Leto 2012 – Srčni muzikant – ans. Petka
Leto 2013 – Da bi nekdo – ans. Naveza
Leto 2014 – Ko polko vrežem – ans. Vikend
Leto 2015 – Kdor jo rad ima – ans. Žargon
Leto 2016 – Izginile so sanje – ans. Prleški kvintet
Leto 2017 – Mladost se ne ponovi – ans. Mladi Pomurci
Leto 2018 – Kot reka svobode – ans. Boršt
Leto 2018 – Domačija – ans. Zadetek

Glasove so zbirali v spletnem glasovanju, dodali so jim še glasove gledalcev na prizorišču. Tako je bila izbrana za naj festivalsko vižo petega desetletja Festivala NZG Ptuj »Ko polko urežem« (G. Gramc, V. Šolinc, G. Gramc) v izvedbi ansambla Vikend. Ansambel in avtorji so prejeli posebno plaketo. Še pet ansamblov pa se je uvrstilo v veliki finale.

V revijalnem delu je nastopil ansambel Fantje z vseh vetrov, ki letos slavi 40. jubilej - obletnico obstoja. Še redno nastopajo in to v originalni zasedbi.

Sobota, 10. avgusta – Odprti festivalski oder

Moderator: Dalibor Bedenik

Ob 14. uri je bila v prostorih Mestne občine Ptuj javna okrogla miza o narodno-zabavni glasbi, o festivalih in prihodnosti te zvrsti glasbe. Organizatorji so jo provokativno imenovali »Festivali narodno-zabavne glasbe – včeraj, danes in … nikoli več?«. Vabljeni so bili organizatorji festivalov, avtorji glasbe in besedil, predstavniki ansamblov, mediji ... Zbralo se jih je več kot 30, razprava pa je trajala uro in pol. Mnenje večine prisotnih je bilo zelo optimistično glede prihodnosti narodno-zabavne glasbe in festivalov.

Od 15. do 22. ure so na velikem odru pred občino igrali ansambli:
ansambel Štrk, ansambel Golobčki, Sanjski muzikanti, ansambel Gregorja Kobala, ansambel Kapljica in Petovia kvintet. Kljub visoki temperaturi se je zbralo več kot tisoč obiskovalcev.

Nedelja, 11. avgusta: Finale, 50 let festivala NZG Ptuj

Moderator – Domen Hren

V nedeljo, 11. avgusta, je bil na Mestnem trgu še veliki finale – dogodek, kot ga v Sloveniji v vsej zgodovini te glasbe še ni bilo. Mestni trg je bil nabito poln. Nedeljski večer je bil res nekaj posebnega, saj je bila izbrana tudi naj viža petdesetih let ptujskega festivala narodno-zabavne glasbe. 32 skladb se je potegovalo za ta laskavi naziv.
Skladbe so navedene po vrstnem redu izvajanja.

PETO DESETLETJE (2009-2018
1. Mladost se ne ponovi - ans. MLADI POMURCI
2. Le srcu je treba verjeti - ans. PAJDAŠI
3. Kdor jo rad ima - ans. ŽARGON
4. Izginile so sanje - ans. PRLEŠKI KVINTET
5. Ko polko urežem - ans. VIKEND
6. Srčni muzikant - ans. PETKA

ČETRTO DESETLETJE (1999-2008)
7. V mojih si mislih vedno ti - ans. KLATEŽI
8. Pet minut - ans. ZADETEK
9. Ne moreš imeti vse - ans. PONOS
10. Srček moj in srček tvoj - ans. ŠTRK
11. Poljubi košček kruha - ans. OPOJ
12. Nisem pozabil - ans. BLAŽA HUTEVCA

TRETJE DESETLETJE (1989-1998)
13. Po haloških gričih - ans. ŠTAJERSKI BARONI
14. Najlepše je doma - ans. ZEME
15. Za dežjem pride sonce - ANS. VIHAR
16. Za materin praznik - ans. KLATEŽI
17. Sinjorina balerina - ans. PRIMORSKI FANTJE
18. Najmlajši - ans. BRATOV POLJANŠEK
19. Zelena Štajerska - ans. MLADI PRIJATELJI

DRUGO DESETLETJE (1979-1988)
20. Štajerc v Londonu - ans. PETKA
21. Mi mejaši smo pajdaši - ans. PAJDAŠI
22. Nedeljska maša - ans. PREROD
23. Te domače viže - ans. FANTJE Z VSEH VETROV
24. Mi kovači kujemo - ans. ŠTIRJE KOVAČI

PRVO DESETLETJE (1969-1978)
25. Tebi Slovenija - CITA in JOŽE GALIČ ter ans. ZEME
26. Za materin praznik - ans. VITEZI CELJSKI, IRENA VRČKOVNIK, TANJA MIKOLA in VIKI AŠIČ .
27. Stari kočijaž - JOŽE KOBLER in ans. VIKEND
28. Tam v vinski kleti - ans. MARKA ŠTUMPERGERJA
29. Proti vasi - ans. NALET
30. Pridi moj fant - ans. FANTJE Z VSEH VETROV
31. Stoj še dolgo Ptuj ponosni - ans. PETOVIA KVINTET
32. Ljubica lahko noč - ans. PETOVIA KVINTET in ans. OPOJ

Ob svečani obletnici se je družba Radio-Tednik odločila ustanoviti Akademijo festivala narodno-zabavne glasbe Ptuj 2019. 30 članov glasbene akademije so sestavljali: glasbeni strokovnjaki, uredniki, avtorji, glasbeni ustvarjalci, organizatorji festivalov …Preposlušali so vseh 32 skladb in za najlepšo »Naj vižo 50-let ptujskega festivala narodno-zabavne glasbe« izbrali »Te domače viže« avtorja glasbe in besedila Franca Pupisa v izvedbi ansambla Fantje z vseh vetrov. Avtorji skladbe in ansambel so iz rok direktorja Radia-Tednika in festivala Draga Slameršaka prejeli atraktivno plaketo.
Letošnjo častitljivo obletnico ptujskega festivala je na finalnem večeru obiskal tudi predsednik države R Slovenije, g. Borut Pahor, ki je ob podelitvi pisne Zahvale organizatorjem najstarejšega festivala v R Sloveniji, družbi Radio-Tednik Ptuj izpostavil, da je ravno narodno-zabavna glasba tista, ki povezuje rojake v zamejstvu in diaspori tako v Evropi kot tudi na drugih koncih sveta. Zato tudi država R Slovenija dolguje vsem, ki ustvarjajo ali poustvarjajao veliko Zahvalo, kot poklon slovenski pesmi, slovenski kulturni dediščini in identiteti.

SPONZORJI 50. FESTIVALA NZG PTUJ 2019:
• JAGROS, D. O. O.
• MESTNA OBČINA PTUJ
• KMETIJSKA ZADRUGA PTUJ
• TERME PTUJ
• ZRS BISTRA PTUJ
• KOMUNALNO PODJETJE PTUJ
• ANPRO TEHNIK, D. O. O.
• TMD INVEST
• DRAVSKE ELEKTRARNE MARIBOR
• ORIGINAL HARMONIKA RUTAR
• TISKARNA EKART – Spodnje Jablane 19, Cirkovce
• OBČINA STARŠE
• OBČINA CIRKULANE
• Avto hiša TERBUC, d. o. o., Dornava
• AH PA, d. o. o. Ormoška cesta 23, Ptuj
• NAITORS, d. o. o., Hardek 34g, Ormož
• VW DOMINKO, d. o. o., Zadružni trg 8, Ptuj
• OBČINA HAJDINA
• POMLAD, d. o. o.
• OBČINA JURŠINCI
• OBČINA MARKOVCI
• OBČINA PODLEHNIK
• OBČINA MAJŠPERK
• HARMONIKE MUNDA
• OBČINA GORIŠNICA
• OBČINA VIDEM
• MIRAN KRAJNC – MIRAL
• GOSTILNA MURŠIČ, pri Deta centru, Ptuj
• ZLATARNA DIVJAK, Darko Divjak, s. p., Trstenjakova ulica 5, Ptuj
• DC DOMINKO CENTER, d. o. o., Ob Studenčnici 4, Ptuj

Medijski sponzorji festivala:
Radio Maribor, Radio in televizija Veseljak, Radio Ptuj, Radio Celje, Radio Rogla, Media24, Radio Krka, Radio Štajerski val, Radio Sora, Radio Prlek, Radio Velenje, Radio Univox, Radio Zeleni val, Radio Brezje, Radio Hit, Štajerski tednik, revija Muzika, glasbeni portal Narodnjak

 

Pin It

Iskalnik po strani

Radio Narodnjak

Na programu

Vremenska napoved